Què és Ocell de Foc?
Ocell de foc és un programa per a joves de 16 a 30 anys, l’objectiu d’aquest programa és l’acompanyament grupal i individual a joves amb malestar emocional.
Quin és l’objectiu d’aquest programa?
L’objectiu d’aquest programa és que els joves que realment tinguin un malestar emocional des de l’ansietat, la depressió o es detectin casos de certa emergència en el nucli familiar puguin participar en activitats que organitza el nostre nucli. Com per exemple poden ser conferències, xerrades… També posar a disposició a experts de la salut i psicòlegs col·legiats que els poden acompanyar per millorar la seva autoestima, l’absentisme en els estudis que puguin haver tingut… A més a més, és un programa que posa molt èmfasi en la inserció laboral, amb les seves primeres experiències amb una feina i davant de tot i el més important és que millorin la seva salut mental.
Moment de l’entrevista a Sandra Renau (Daniela Alquézar)
Per a qui està enfocat aquest programa?
És un programa del departament de treball d’economia social de la Generalitat de Catalunya i està enfocat per a joves de 16 a 30 anys.
Aquest dissabte vam poder gaudir de la primera jornada de Veus Joves, ens podries explicar què és?
És un festival de cultura híbrida. Ara fa un any que l’entitat guia La Casa Urbana lidera aquest programa, conjuntament amb altres entitats col·laboradores i podríem dir que després d’un any d’organització i d’execució de tallers i conferències que hem estat duent a terme hem volgut unir esforços amb entitats juvenils i sobretot fer una jornada de trobada de joves. Aleshores se’ns va acudir organitzar una trobada d’entitats que no només fessin una única disciplina sinó que fos una trobada diversa, amb entitats que van fer cultural popular, cultura tradicional, dansa urbana, vam tindre músics, monòlegs, ballarins, sardanistes i bastoneres. Per nosaltres la cultura és el motor que ens aproxima als joves.
Quins espais hi va haver?
Doncs amb aquest festival vam voler crear tres estacions, però només parlaré d’una, aquesta estació va estar destinada per a pòdcasts, on es van entrevistar a experts de la salut entre elles “Cápsula roja” que es va parlar de la banalització de les influencers en les xarxes socials, vam tindre també directors d’escoles de dansa bastant importants, va haver-hi una periodista que va estar al capdavant i una criminòloga sent conductora d’aquests pòdcasts com és la Silvia Guillem. Jo mateixa també vaig estar entrevistant a professionals, vam tindre la Diana Hermoso que ella també és especialista en el tema de sexologia en els joves. Aquests pòdcasts els podreu veure en el nostre canal de YouTube “La Casa Urbana” que són capítols súper interessants amb moltes eines per als joves.
Quin va ser el teu paper en aquest esdeveniment?
El meu paper prèviament al dia de l’esdeveniment va ser contactar amb els convidats i d’alguna manera dissenyar quins artistes podríem portar perquè fos un esdeveniment divertit, cultural, juvenil i creatiu. Que fos un esdeveniment de gran captació de joves, és a dir, un esdeveniment atractiu perquè poguessin venir tota mena de joves. Ja que no només és un esdeveniment de dansa, també podem veure monòlegs, escoltar un pòdcast… La meva feina va ser aquesta, contactar amb els artistes i estar posant la música.
Què et porta a involucrar-te en aquest tipus de projectes per ajudar als joves?
És una pregunta molt interessant i molt profunda alhora perquè a mi el que em pot molt és la causa i la missió, sento que tinc una missió amb tot el que fa la Casa Urbana. En el lideratge davant aquest projecte, conjuntament amb el Moi, em pot molt la meva responsabilitat i missió d’ajudar els joves i proposar-los les màximes facilitats, ja que jo no vaig tindre aquestes facilitats que ara els joves podeu tenir des d’un espai de creació, des d’esdeveniments que siguin educatius culturals, que siguin esdeveniments per vosaltres. Va ser un esdeveniment on el lema era “jove fes-te escoltar” perquè volíem donar veu als joves perquè creiem que sou una generació molt preparada i a vegades sentim que no teniu tanta veu com hauríeu de tindre, llavors és una manera de què vosaltres pugueu esplaiar-vos amb tot el vostre art. Per nosaltres és molt important organitzar des d’esdeveniments, plataformes de pòdcast, que sobretot si no us arriba des de la dansa que us arribi des del teatre, sinó que us arribi des d’un pòdcast que pugueu sentir a casa, sinó des d’una samarreta que us faci il·lusió. Intentem crear la màxima diversitat possible de continguts per poder arribar allà dins vostre i sobretot ajudar-vos.
Com va anar l’esdeveniment?
Millor del que em pensava. A veure, normalment quan és una primera edició de qualsevol esdeveniment que crees una marca, que crees un format, sempre hi ha els nervis de no saber com anirà, si vindrà gent… El que nosaltres teníem molt clar és que els convidats nostres no defraudarien, perquè sabem que són grans professionals, que anaven a portar molta gent i més enllà també ens feia molta il·lusió fer-ho a Molins de Rei i l’acollida va ser molt positiva perquè va venir bastanta gent. En el parc de la Mariona que és molt gran i per omplir-lo déu-n’hi-do, però durant la jornada va passar moltíssima gent i ens quedem en què va ser una primera edició molt exitosa.
Tens planejat fer algun projecte més d’aquesta mena pròximament?
Sí, de fet no parem de fer pòdcasts educatius i d’aquí a un mes i mig ampliarem instal·lacions a Casa Urbana i ens mudarem al carrer Francesc Layret número 5. La nostra idea és que el dia de la inauguració fem també algunes conferències i algunes coses així molt interactives, a més a més, que sapigueu que Casa Urbana serà el primer espai del Baix Llobregat on hi haurà una sala inmersiva, és a dir, us convidem a tots els joves, que pugueu venir a provar les nostres activitats inmersives. Farem soroll a xarxes del que es tracta, però estem parlant d’ulleres virtuals i de coses molt maques que us estem preparant perquè al final també ens hem de modernitzar i la dansa arriba fins on arriba, però la tecnologia també és molt important per estalviar i per arribar encara a molts més joves. Així que aviat intentarem vincular totes les activitats, les tecnològiques amb el tema del benestar emocional en els joves.
Muntatge a l’escenari del festival Veus Joves (Daniela Alquézar)